Cinta Kami

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

My Apple of My Heart..

Lilypie Third Birthday tickers

Permata hati mama n ayah.. ;)

Lilypie Pregnancy tickers

Wednesday, December 29, 2010

I'm a diploma holder now.. :)

Salam to all readers.. sudah lama aku mendiamkan diri dalam dunia berblogging nie.. dari sehari ke sehari niat hati ingin mengupdate blog tapi penyakit ketandusan idea n penyakit M membuatkan aku lebih suke mendiamkan diri.. konon.,,.. hhehe. tapi still tiap2 hari tgk blog.. n berblog walking ke blog mommies yg lain..itu mesti. cam best plak baca entry org lain. hehe. Ok.. mesti pelik tgk tajuk kat atas tu eh.. diploma holder la plak.. hehe.. sebenarnya nak kasi tau damia dah nak menginjak ke usia 6 bulan 5 januari nie. n secara x langsung aku berjaya melepasi stage pertama penyusuan susu ibu.. yeay.tepuk tangan ke atas diri sendiri..okeh. bukan nak berlagak atau apa ye kepada mommy lain.. tapi juz ingin memotivasikan diri sendiri.. hehe. dan.. dan secara x langsung aku ingin menyertai contest yang dianjurkan iaitu "MY BREASTFEEDING HEAVEN CONTEST" .




-----TEMAN RAPAT SAYA..MANA2 PERGI KENA BWK DIA K.. JASAMU DIKENANG-->


AS a starter, bagi aku la kan menyusukan anak secara eksklusif bagi ibu yang bekerjaya amat-amatlah mencabar. tambah-tambah bagi aku yang bekerja sebgai jururawat di hospital gomen.. so kebzan dan kepenatan adalah di tahap maximum k..so secara x langsung sesi mengepump semasa bekerja hanyalah dapat dilakukan sekali shja or kalau wad bz sgt.. mmg balik dari keja baru dpt pump.. masa tu mmg cik B nie bengkak k. so apa yang aku buat kalo shift pagi.. aku akan make sure pump dlu.. terpaksa la bgun awal k.. itu aku x kisah dah.. lagi2 single parent cam aku nie.. mmg x cukup rehat. alhamdulillah.. so far.. okay.. pengeluaran susu masih lagi di tahap yang memuaskan. Damia x penah lak mengamuk sbb x cukup susu ke apa,. cuma skrg da xdpt kumpul stok EBM byk2 cam dlm pntg dlu..huhu. tp xpe,. aku akn buat balik stok tu.. x mau malas2 lagi k!!

Time damia menginjak ke usia 3 bulan.. aku diarahkan untuk mengikuti kursus induksi di pulau pangkor.. selama 2 minggu.. time tu rasanya mmg betul2 aku dicabar sbb stok EBM damia hanya dapat bertahan selama seminggu shja.. separuh EBM aku dalam 40 pek rosak sbb cair.. time tu x perasan peti ais x on,.huhu.. berjurai air mata tgk ebm yg rosak tu.. huhu. perasaan berbelah bahagi tinggalkan anak yg masih menyusu tu jgn ckp lah.. nak mintak tagguh x bleh.. jadi aku hanya mampu bertawakal dan berdoa agar rezeki untuk damia ada... sepanjang aku kat pangkor.. dlam sehari aku akan pump 5 kali.. tersengguk2 pump time malam sbb breast da penuh.. then aku tebalkan muka tumpang kat peti ais aiskrim kat kitchen hotel.. hehe.. hari2 aku akan bawak trun 5-6 pek setiap satunya 8-9 oz.. time tu gembira x terkata sbb dapat kumpul EBM byk2.. hujung minngu adalah sesi penghantaran susu dari pangkor ke teluk intan.. mak aku kata macam misi bantauan ke GAZa sudah..hehe. aku guna kotak polistrin yg isi ikan tu.. letak ais byk2 n letak garam supaya ais x ,mencair dgn cepat.. alhamdulillah.. sepanjang aku aku kat pangkor damia masih minum susu ibu.. :)
Yang lawaknya.. time merayau2 cari kotak polistrin bersama apek pemandu van.. die bleh tanya.. mau isi ikan ka?? Aku ckp xlah,. mau isi susu.. mau hanta pada anak kat teluk intan.. yg x bleh blah tu die bleh tanya balik.. apesal mau anta susu?? kat teluk intan xbleh bancuh susu ka?? Kitaorg bantai gelak.. then aku jwb..SUSU BADAN la uncle.... hehe..

Sepanjang aku struggling breastfeed nie.. seringkali jugak aku ditanya pelbagi persoalan.. ada jugak yg positif dan ada jugak yang negatif.. yg paling syok skli.. time kat pangkor,.. ramai para ibu yang tanya macam mana aku bleh menyusukan anak secara ekslusif.. dari A-Z aku akan cerita n berkongsi ilmu.. mmg penat jugaklah bile setiap kali bertemu muka.. akan adanya petanyaan susu ibu.. hehe. sampai roomate aku kata.. ko nie dah bleh jd pakar laktasi.. aminn.. ilmu kalo dikongsi lagi berkat.. ye x? then kalo kat wad, membe2 akan bertanya ko makan apa bagi susu badan byk?? bdn kecik je..secara jujurnye aku x makan pa pe.. cuma tips yg ada kena slalu kosongkan breast n minum air byk.. insyaAllah.. Susu ibu adalah hak anak.. so tunaikan lah tggungjwb kiter sbgai ibu sebaik-baiknya.

GAMBAR SELINGAN...



Time nie dalam pantang.. ajar die minum EBM dari botol.. alhamdulillah xde nipple confusion.. so far die bleh terima.

Mugkin bagi ibu yang tidak berjaya menyusukan anak secara ekslusif bleh mengambil iktibar atau menambah lagi ilmu dalam dunia susu ibu. INsyaAllah.. berkat ketekunan, sabar, takawal dan sering memotivasikan diri sendiri adalah antara kunci kejayaan bagi ibu-ibu diluar sana yang berjaya menyusukan anak sepenuhnya. dan yang gpenting.,jgn putus asa.. dan sila buang penyakit M tu yer.. hehe. BAgi mommy to be. cedoklah ilmu breastfeeding sebyk2nya.. dalam dunia siber.. susu ibu.com, byk membincangkan tentang penyusuan susu ibu.. apa yang saya buat sejak preggy lagi adalah menjadi pengujung tetap susu ibu.com, berhubung secara email dgn pakar laktasi, dan membeli buku penyusuan susu ibu bagi ibu yang berkerjaya.. galakan dari husband antara salah satu faktor saya dapat meneruskan penyusuan susu ibu sehingga kini.



----------------> STOK EBM DAMIA <-----------------------------------

Jadi secara kesimpulannya,. menyusukan anak kita sendiri dgn susu sendiri adalah satu kepuasan dan satu kenikmatan yang x terhingga. Anak adalah anugerah Tuhan kepada kita,. jadi kita sebagai ibu hendaklah memberi yang terbaik untuk anak
kita.. kan?? Hanya kita sendiri yang tahu perasaan apabila melihat anak membesar dgn sihat.. akhir kata..percaya apa yang mampu anda lakukan.. sokonglah penyusuan susu ibu.. !!


p/s: semua penulisan adalah luahan rasa hati sendiri.. xde niat pun untuk menyinggung perasaan sapa2 k.. :P

Monday, November 1, 2010

4th anniversary Giveaway... =)

waLaupon aku nie just silent reader jer.. tp x salah nak mencuba nasib...sgt2 lah tertarik dgn hadiah yg ditawarkan.. hehe. so.. untuk saudari ayu,,...



HaPPy 4th AnniverSary unTuk kak Ayu n Hubbie.. \(^-^)/

ucapan : SemoGa Allah memberkati pasangan ini dan melimpahkan kasih sayang yang tidak terhingga di antara mereka.. :)

lets da pic tell da story.. :)



HarGai lah pasangan kiter selagi kita masih bernyawa.. :)

lagi satu sy rasa anniversary kak ayu kali nie lebih special mungkin sbb hari tu hari raya haji.. so sambutan nye mesti lah lebih bermakna dan lebih meriah.. sambil buat korban.. dapat jugak sambut anniversary dgn hubby n of coz family sama.. macam buat kenduri kawen plak.. hehe.. or.. mungkin jugak hubby ajak pi bercuti.. or kak ayu dah ada 'isi' lagi... hehe.. ape pon..hepi anniversary!!

P/s: kagum dgn kegigihan kak ayu utk bf baby.. sy pon ibu muda yg bf baby jugak.. alhamdulillah baby dah 4 bulan skrg.. :). byk ilmu bf yg saya cedok dari blog kak ayu.. a lot of thanks!!

-sape2 yg nak join contest giveaway nie.. klik sini.

Monday, October 11, 2010

x SanGgup!!

kenapa la time2 nie jugak diorg panggil aku induksi?? bukan 2- 3 hari,. 2 minggu!~! baru ckp nak mintak postponed.. adalah hamba Allah tu kata.. 'ehh.. xboleh.. u kena pegi jugak.. nanti lambat confirm.. " what da??.. bukan die xtau aku baru lepas pantang n menyusukan anak.. sakit hati rasanye.. xmau pergi weyhhh!!!! geram rasanya kena ikut telunjuk diorg... xpe2.. ini masa korang.. tggu je la nanti.. ee.. geraammm...

satu hal yg merisaukan aku... stok EBM damia bleh supply utk 2-3 hari jer.. sebelum ni separuh dari EBM aku rosak.. maleh nak citer kenapa.. wat sakit hati lagi skali.. huuhu.. sabar je la meennn... rasa nak bawak baby damia gie sana.. tp sapa yg nak take over jaga damia kat sana...??? semua org x free time tu.. abg asyik bz je.. mak?? pon bz juger.. pengasuh damia ada anak2 die yg sekolah.. sume ada tggungjwb masing2.. terpikir nak bwk kak ipar aku.. die suri rumah.. lgpon perlukan duit.. tp aku kena pikir nak sewa hotel.. byr die,.. hubby kata die x setuju nak bawak kak ipar aku tu.. die kata sapa nak jaga laki die kalo die ikut aku?? wahhh.. runsing...
nak x nak.. aku harap mak or sapa2 leh amek stok susu nanti time weekend.. itu saje option yg aku ada.. huhu.. Ya Allah.. permudahkanlah segala urusanku.. aku redha dengan ujianMu ini Ya Allah..

p/s: nak tinggalkan anak 2-3 hari pon x sggup.. nie kan pula 2 minggu.. :(



syg 'pau' mama nie sgt.. :-*

Friday, October 1, 2010

EnTry Raya... 2010

syawal dah nak abis baru nak pos entry pasal hari raya yer.. aku rasa masa aku dah semakin singkat sejak dah naik kerja nie.. balik rumah dah penat..belek2 anak kejap pas tu trus tdo.. ksian damia.. x sempat nak main2 ngan mama dier.. huhu. raya kali nie turn hubby beraya di rumah aku.. walaupon rumah dekat2.. still pening juger.. pagi di rmah sendiri,. petang di rumah mertua.. tp kali nie aku kerja malam.. pagi raya aku masih lagi bertahan.. dah smpai tghari bdn dah letih.. n ngantuk,, sampai rumah mertua.. terus tdo.. ingatkan hubby nak jaga damia.. last2 kakak ipar aku yg jaga,.. hubby gie beraya ke rmah opah. nak jumpa sepupu sepapat die la.. ape pon kali nie raya amat bermakna dengan kehadiran my little angel.. :).. alhamdulillah.. murah rezeki izz damia nie..n damia dah ada akaun tabung haji.. hehe. ok lah. layan gambar kami yg gedik di hari raya nie yer.. hehe..





Wednesday, August 25, 2010

BiLer MaMa & BapAk giE shoppIng.......

al kisah.. hari ahad yg lepas 22 ogos 2010.. aku n hubby telah berjaya membawa damia keluar pi shopping,.. TETAPi dgn pelbagai dugaan yg telah menimpa kami pada hari tersebut... hhee.. malu nak citer.. haha
pagi2 lagi sy dah bgun utk pump susu.. dapat la 5 Oz.. rezeki damia.. konon2nye sbgai bekalan time shopping nanti.. mana la tau damia meragam nak nenen time tgh sibuk pilih baju,. ada la gak bekalan die nak isi perut tanpa susah2 nak cari baby room utk bf dier.. dan persediaan utk keluar bwk anak dah aku siap awal2.. beg baby, stroller.. etc. ingatkan nak letak damia dlm stroller tu.,. skali stroller tu x sesuai utk damia yg x leh duduk.. stroller tu kami pinjam dari kawan hubby..last2 terkial2 aku ngan hubby letak die dalam sling.. yg bijak pandai kami laki bini nie.. dok susah2 angkut stroller siap ada comforter skali ke sana ke mari.. bukan guna pon.. last2 buat letak brg jer.. susah yg sengaja dicari.. hehe..
ingat nak pi sunway piramid jer.. tp hubby plak yg beriya2 nak pi One uTama.. hajat hati nak ke SoGo.. memandangkan dok pkir sure2 ramai umat yg berebut2 nak shopping gak.. so cancel je la.. huuhu..
Bler dah smpai one utama.. nak dipendekkan cerita.. dekat 2 jam pusing2 dekat car park.. last2 xde parking.. naik geram pon ada.. naseb baek pose.. hubby plak sampai2 je kat car park perut die memulas2 balik..parking skjap pas tu terus mencicit lari cari toilet.. haha. pagi tu pon kami lambat kuar sbb die diarhhea.. tu lahh.. yg pi makan ubat berak tu sapa suruhh.. (jahat gelakkan hubby sendiri..) hehe..
last2 kami kuar balik dari one utama dan parking kat luar.. punye la jauh nak jln kaki.. time tu dah pkul 2 ptg.. pkul 5 ptg dah nak kena kuar dari sana sbb kami nak terus ke rumah kakak ipar di Kundang utk berbuka pose..
dah la one utama besar.. penat pusing.. dalam masa 3 jam.. aku maen rembat je la apa yg aku nampak.. kesian hubby.. hehe.. Alhamdulillah.. baju raya damia dah ada.. n kasut crocs for me.. dan sy beli breastmilk storage cap little bean.. dari Avent..
ingat nak beli mainan utk damia yg Fisher Price tu.. tp pkir2..cam ne nak bwk.. so hubby kata nanti die belikann.. thanks hubby.. :) stroller utk damia pon dah usha2.. insyaAllah ada rezeki lebih.. bleh la rembat satu.. :D.
time nak byr plak ada lagi satu peristiwa.. bleh plak cashier tu salah scan rege.. patut x die bleh letak dua harga kat kotak little bean tu.. satu 19.90.. satu lg 99.90. x ke jauh beza tu??? apa lagi mau x beratus2 kenA BYR.. naseb baik aku belek balik resit tu.. kena la tunggu lama kat situ nak tgu diorg cek n bagi balik duit baki.. huhu.. spoil mood aku nak shopping.. lepas beli brg2 aku.. cepat2 kami pon blah dari sana.. sgguh x larat nak bersesak2 dalm tu.. kul 5 kami dah on da way ke Kundang..
apa pon.. hari tersebut kami akhiri dgn majlis berbuka pose beramai2 bersama ipar duaii.. hilang tensen...mujur damia pon x byk ragam.. hehe. ok la.. layan gambar yer..



time nie sbelum kuar.. tgh tggu bapak dok berperang dlm toilet.. hehe


dah melawa nak pi shopping.. kemain lagi die...



mak shopping bapak jaga anakk..


damia.. masuk sling terus tdoo..


aksi mama berposing dgn anak daranye.. hehe


yeay.. dpt baju raya!! :D

p/s: sling tu ok gak.. leh bf baby dkt public area..

Friday, August 20, 2010

RunsiNg..

dalam pikiran asyik pkir mcm2.. soal damia ngan pengasuhnyer..bleh ke her nanny adapt ngan damia?? damia nanti cam ne ek kalo mama xde.. kalo shift malam dok ngan opah.. kesian mak kena bgun mlm puler utk susukan damia.. huhu.. pas tu pkir bleh ke curi2 masa nak pump EBM time keja nanti??.. dah la wad mmg bz.. sedangkan dlu2 pon kdg2 sempat makan.. kdg2 tidak.. hurrmm.. tidak praktikal sungguh waktu keja aku nie.. kalo office hour bleh la gak pump time lunch.. at least ada gak proper time utk mengepam.. nie as a nurse.. koje mmg x leh duduk la.. huhu.. mcm mana nie ek..
kdg2 terpikir gak.. as a health provider especially nurses slalu encourage public people to breastfeed their baby.. tp kalo kiter sendiri x dpt dorongan or galakan dari majikan di tempat keja ditambah dgn environment keja yg sgt2 bz sampai nak kencing pon kena tahan disebabkan dealing with patient's life.. buat aku berpikir pnjng.. huhu cma ne aku nak curi2 masa utk mengepam nihh?? mampukah aku?? cuma satu yg aku harapkan.. mudah-mudahan aku tidak patah semangat nak bf damia sampai 2 tahun.Ya Allah. permudahkan lah segala urusan ku.. :) LGI baper hari je lagi nak berkepit ,belek anak tiap2 hari2.. sebelum raya dah kena keja semula.. TEnSEn.. T-T



damia kalo susah sgt nak tdo.. bg dia tdo cengginni.. confirm tdo nyenyak.. :P
pacifier tu time kecemasan jer.. bile dah tdo.,. pandai je die buang.. ske sgt nyonyot.. hehe

Wednesday, August 18, 2010

SuDah ditakdirKan..



alhamdulillah.. proses pntg memantang nie akhirnya habis jua.. jenuh jugak la berpntg ni rupanya walaupon aku pntg moden.. (sebenarnye langgar gak ptng tu.. especially bab makan... hehe). ape pon badan dah kembali sepeti dlu cuma garis2 comel di peha dan strech mark yg berada di perot walaupon sikit tetap buat aku geram je sbb terpaksa tgk hari2.. mmg amek masa menda nie nak hilang.. huhu.. hari nie genap 9 hari umat islam berpuasa.. malangnye aku masih x dpt lagi nak pose.. jenuh la nak ganti nanti.. :P
dan sekarang.. aku berada di mentari court, PJ..menghabiskan sisa2 cuti yg tinggal 2 minggu je lagi nie bersama hubby.. susahnye la jadi pasangan jarak jauh nie kannn... dapat jugak diberi kesempatan utk menjadi suri rumahtangga sepenuh masa walaupon sekjap,.. isk.. bile la aku dan hubby dpt dok sama.. wwawawa.. sudah ditakdirkan aku diuji dgn ujian sebegini.. kena redha yer mama meen.. org slalu kata.. ada hikmahnye.. :). InsyaAllah lepas nie aku akan submit form transfer.. mudah-mudahan dpt la hospital yg aku mintak.. doakan yer..
adat la.. bile dah ada anak.. perhatian kepada suami tu agak berkurangan skit.. asyik bz jaga anak jer..org xde pengalaman.. masih lagi nak adapt dgn kehidupan baru dgn adanya org baru.. dan segala2nya baru.. hehe,. bulan pose skrg nie time bgun sahur kalo damia x merengek nak susu.. sempat la panas2kan lauk,,bancuh2 air utk hubby.. temankan die sahur.. kalo larat la.. biasanye damia nie tau je mama die xde kat sebelah.. mesti buat bunyik2..terpaksa la mama tepuk2, bf die dlu.. baru die tdo balik..biasa hubby dah faham dah.. die yg kemas2 dapur,. basuh pinggan.. untung dapat hubby cam tu.. alhamdulillah.. :):)
Mesti best kan kalo dapat dok sesama satu family.. bleh jaga anak sama2.. masak sama2.. sume sama2.. dah berangan dah nie.. hehe.. xpe lah,, kena sabar sket ye ayah dan mama.. nak membebel byk lagi.. tp mata dah kecik semcm dah nie.. ngantuk la plak.. tergoda tgk damia tdo.. hehe.. ok ler.. sambung nanti la..

Thursday, July 29, 2010

KiSaH peNyusuaN DaMIa....

salam kepada sume bloggers.... alhamdulillah minggu depan si kecik damia nie akan mencecah umur sebulan.. aku puler ada lagi 3 minggu mau habeskan pntg.. huhu.. naseb baek pantang aku xde la strict bebenor.. kalo pantang kat rumah mertua... abes la aku,.. hehe... nak cerita pnjg2 dah xreti nak olah ayat,.. sejak ada damia totally rutin harian hidupku berubah.. kalo time preggy dlu suke hati je nak tdo kul baper.. bgun kul baper.. skrg.. tdo mlm pon xpenahnye lena.. ada la dekat 4-5 kali bgun nak nyusukan damia n tukar pampers.. penat jugak awal2 minggu tu sbb xdpt nak adapt lagi ngan rhtym damia.. skrg dah boleh sket2.. huhu.. mandikan damia pon dah boleh dah.. :P
so straight to da point.. aku skrg tgh berusaha mengumpul stock EBM aku.. utk bekalan time kerja nanti.. memandangkan breast pump aku pon dah sampai... tanpa berlengah2 aku pump mule le mengepam.. 1st trial x smpai 1 oz pown.. skrg dah byk kali mengepam dapat la 4-5 oz setiap kali pumping session.. tp aku still x puas hati ler.. sbb nak dptkan 5 oz pon kena tggu lamer juger.. kalo bca blog ibu2 yg bf diaorg leh dpt 10-11 oz skali ngepam... aku nie .. ke aku yg malas nak pump? aku cam rasa susu berkurangan la plak.. sbb kalo dah pam.. n damia kuat menyusu.. breast mcm rasa kureng susu puler... kalo pump dapt 2-3 oz sj.. huhu.. xper la.. lepas nie nak rajinkan mengepam pas tu nak makan makanan yg dpt menambahkan susu bdn.. uiisshhh.. mampu ke nak bf damia smpai 2 tahun nie?? huhu
urmm .. ok la,, nak rehat bersama2 damia skjap,.. layan gambar ehh...



Medella swing (berbaloi dgn regenye.. huhu)







Stock EBM aku.. sket2 lama2 jd bukit kannn.....
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


Si tembaM aku... 1st time pkai baju gaun kembang nih.. hehe



Monday, July 12, 2010

5 JuLY 2010.. detIk Yg MendebaRkan... :)

MemPerkenaLkan Buah Hati Pengarang janTung ayAh & Mama....





Izz Damia
BorN : 5 juLy 2010 @12.50am
weiGhT: 2.47 kg
SVD

CongrAts Mama Meen... :)

Thursday, July 1, 2010

BiLer SudAh Di HuJunG2.....

Alhamdulillah... teramat2 la bersyukur sy sdah smpai ke minggu yg ke 37... dan bersyukur juger sy dapat habiskan last nite shift hari nie... walaupOn seksAnye Tuhan Jer yg tau.. sgguh x selesa anak mama nie bile mama die x tdo malam.. dok menggeliat jer... yg sudah jadi ibu je tau cm ne rasa anak gerak bile dah sarat nie.. lagi2 kulit perut telah menegang cm belon kena tiup besar2... saKIt woo.. tp aku layan kan aje.. demi baby yg tercHenta..

Biler sudAh sarat cam nie.. aku mula Ler sakit pingGul.. kalo nak bgun dari katIl n pijak Lantai tu.. Ya Allah.. sakitnye.. terasa mcm tulang pelvic bergeSer antarA satu sama lain.. menyucuk2.. jalan Pon dah terhengkot2.. serius Sgt sakit... huhuhu. Akibat daH X tahan sakit yg terlampau.. aku pon menempah cik bIah a.k.a tukang urut... lepas balik keja malam.. terus berurut.. rasa sedap giler bile satu bdn kena massage.. sampai nak tertdo2... pulak tu murah je.. rm20 satu bdn.. dalam 1 jam lebey.. mak awal2 dah tempah cik biah untuk berurut time pantang nanti... thanks mak.. luv u soo muchhh...:):)

Alhamdullillah.. ptg tu aku dah x sakit lagi.. sgt2 berkesan bile cik biah urut.. oohh luper.. time sesi mengurut tu.. cik biah kata baby masih x engaged lagi.. lepas tu die kata cam baby boy.. sebab byk mengeras kat belah kanan... ye ke?? hehe... kita tgguuu..:) skrg dapt cuti 4 hari nie.. aku nak rehat,. mlm nie abg balik.. insyaAllah.. hopefully dpt tdo peluk si bulat tu mlm nie.. hehe.

ok la.. nak kemas bilik.. mak kata bilik cam sarang tikus.. hahaha..




p/s: mesti aku rindu saat2 manis time preggy... :)

Thursday, June 24, 2010

ProMosi Hebat...!!


Brand: Samsung
Model: c170
Rate: rm180



bRand: Nokia 2630
Rate: rm150



Model: Motorola A3100
rate: rm1500


P/s: kalo berminat.. email kat sy ye naulifor@yahoo.com..
harge boleh runding.. :)
YM adress: naulifor@yahoo.com

Wednesday, June 23, 2010

Being a preGnant Mother is So SweeT Ok??

Td time Ngah Bengkel research workshop kat CRC, ipoH tetiba Je dapaT msg:

"salam, ni yasmin ke? ni nurul redzuan. mak aku tanya bila ko free x keja?"

aku reply :"aku ngah join bengkel research kat ipoh nie redzuan, xde cuti lg sampai jumaat.. next roster
xtau lagi.. nape??"

"oo.. mak aku tanya coz nak buatkan puding laici untuk ko, nanti bila ko dah free telepon rumah aku.. nanti mak aku buatkan utk ko.. ni no rumah aku.. 622***"

tgk.. ade hikmahnye duduk berjauhan dgn en.suami.. hehe
weee... abg balik minggu nie leh singgah umah mak ngahh!!





P/S: time kenduri rumah opah hari tu aku sesaje berseloroh nak makan puding laici yg disediakan utk makan beradab.. tidak sangka la pule classmate aku nurul redzuan merangkap sepupu suami aku.. begitu peka dgn permintaan puding laici itu... hehe... apepon.. thanks yer!!!

Tuesday, June 22, 2010

LaTest sTory abouT mY bEby.... :)

assalammualaikum...
bertemu lagi kiter di blog ninameen yg dah lama x update nie yer... byk citer nak kongsi bersama, tp mood menulis tu x dtg lagi.. udahnye mmg bersawang lagi la blog nie yer... hehe.. ntah la.. sy sgt2 la bz kerja.. balik2 dah penat.. layan fb jer pas tu baca blog mummy muncit yg lain2.. hehe.. mmg xde apa pon yg menarik utk diceritakan...ada.. tp sy nie short term memory.. x ingat dah apa yg berlaku sejak akhir2 nie..layankan aje.. so sape2 yg perasan pregnancy tickers kat atas nie..i'm 36 weeks now... alhamdulillah..

still gagah lagi utk bekerja... siap naik shift malam lagi.. balik2 keja sure nanges tahan sakit.. yer.. kaki sy sgt sgt sakit.. bengkak puler tu..cam dah x larat nak membawa perot even org sume dok kata perut sy kecik... xpe lah.. sy juger drive sendiri ke tempat kerja.. masih larat lagi tu.. dah rasa braxton hicks contraction... sy masih gagah lagi bekerja.. yup.. kena kuat semangat.. n lama2 makin kebal.. sbb sy kena berdikari tanpa suami di sisi...:) *opps.. ter'emo plak..huhu

selagi lagi sy bersyukur.. baby bucuk sy nie sehat2 saja didalam perot yg cumil nie.. hehe.. even kecik.. tp misi kata perut sy padat.. baby gerak aktif... mudah-mudahan semoga senang ler proses bersalin nanti.. dah ada cuak suam2 kuku nie.. hehe..

urmm.. hari tu latest scan kat Kelana Jaya Vision College.. time tu dah 30 weeks..wat 3D scan.. seronok dn sgt lah excited tgk baby sendiri.. rasa nak gigit idung die... hehe.. penat juger le suami sy hari tu.. bergegas balik tghari semata2 nak temankan sy wat 3D scan. haruslah kan.. ayah die.. hehe... k lah... mok cik2 sume.. sy pon x berapa sehat hari nie... demam plus selsema.. tp esok kena gak pi Ipoh tu... utk join research workshop... huhu... kejam sugguh org tua berbaju biru tu... !!
ape2 pon..... memperkenalkan buah hati pengarang jantung kami yg x lama lagi nak kuar.. lagi 28 hari je nie.. huhu... Doakan sy selamat bersalin..... :)


time snap pic nie.. baby asyik menguap je.. siap hisap jari lagi tu.. hehe




video

rasa terharu dgn "kehidupan didlm ini".... huhu

Friday, May 7, 2010

yer.. baru nak update K.K punye cerita.... :P

haha... dah bersawang2 blog aku nie ek... akibat ke'bz'an kerja di tambah dgn rutin hidup yg sama disamping sebok mengendong anak dalam peyot yg makin kuat bersilat nie menyebabkan aku bertambah2 malas meng'update' entry aku ke Kota Kinabalu.... baca blog orang lain bukan main rajin la aku nie.. blog sendirik udah jd cam hape jer.. hehe...
ok lah.. malas nak bebel pnjang2.. so dipendekkan citer.. 26 march sampai 28 march aku bercuti ke K.K bersama hubby.. kebetulan hubby mmg outstation kat sana.. so sambil menyelam minum air la kirenya.. K.K time tu mmg tgh dilanda musim kemarau yg amat truk.. kata pak cik teksi yg kami naik.. sudah 2 bulan x hujan bah... mmg panas even angin kuat... sbb tepi laut kan... so.. 26 march tu aku pun terbang ke sana seorg diri.. first time tu naik flight sensorg.. hubby siap lukis peta lagi takut aku sesat nak cek in kat airport nanti.. ai maklum la.. org kampung.. hehe.. k lah.. citer byk pon xbest.. layan gambar je la...



baby dalam perot lagi.. dah 2 kali naik flight yer.. hehe



sun set view from our room.. :)



xbleh blah makan seafood camnie..hehe



mama kat mount kinabalu park..


ayah potong kek sempena hari tua... hehe



me n chenta hati saya... :)

thanks a lot too my beloved hubby for our sweet vacation.. hope our love will lasts forever..
mama n baby cyg ayah...... muuaaaahhhh..

Wednesday, March 10, 2010

Baby mama nie pemalu rupanye..hehe

Disebabkan antenatal check up yang lepas dr x scan baby nie.. n dgn perasaan yg excited nak tahu die kat dalam tu cam ne... aku pon dgn xsabar gie scan baby kat tempat aku scan selalu tu... macam biasa la aku pi scan kat klinik Joythi tu... alhamdulillah.. setelah digodek2 oleh doctor.. nmpak dah baby mama nie.. sudah besar dah die.. kalau papa ada lagi die seronok.. baru 21 minggu time nie.. payah la jugak nak tgk die punye tut.... hehe.. haiizzhh.. bg la mama tgk syg.. xnak kangkang pon die.. dok malu2 ngan mama.. xpe lah.. kita tggu die besar sket yer.. mama nak wat 3D scan plak.. hehe,.



si 'dia' - 21 weeks. tgk.. tgn die tutp muka.. geram je.. huhu.


Monday, March 8, 2010

check-up 20 weeks..

hurmm.. memandangkan aku nie baru je bertukar hospital..so antenatal check up aku agak tergendala jugaklah.. ingat kan nak pi buat kat hospital je memandangkan aku pon staff kat sana.. pkir2 balik sure ramai org.. tp aku amek la jugak tarikh utk menyedapkan hati.. malangnye tarikh yg diberikan agak panjang tempohnye dari cek up yg pertama dulu.. 1st antenatal check up time tu aku dah 15 minggu... next TCA kat hosp teluk intan nie aku dah 22 minggu.. dr dah pesan dah kena jumpa dalam masa 4 minggu.. so nak xnak.. n xnak merisaukan diri sendiri.. akupown pegi la cek di klinik kesihatan kat kg nie jer.. cepat.. cuma yg melecehkan.. kalo ada apa2 masalah kena refer klinik kesihatan kat teluk intan.. alkisahnye.. aku pon ingat aku nie xde apa2 masalah.. dah boleh rasa baby gerak.. cuma masalahnye skrg.. Hb aku low.. hari tu cek 10.2.. patut yg ok 11 ke 15 cam tu la.. baru je 5 bulan.. then hari senin hari tu aku pon pegi la cek hb lagi sekali.. ingatkan dah balik jumpa laki.. makan kerang , bayam,.. mudah-mudahan naik la sket.. last2 makin trun 9.9.. aiyooo... then kena jumpa dr plak.. dr lelaki plak tu.. malu nak tunjuk peyot.. hheee.. die kata dari segi physical assessment ok je.. xde nampak mcm kurang darah sgt.. cuma Hb je low..aku ingat nak scan la baby aku.. rupanye x. haizz.. kecwa aku.. pas tu plan dr kena amek FBP plak.. pegi kat lab.. kakak tu kata xpayah amek darah lagi sbb yg td pagi punye dah cukup.. bguslah.. xde la kena cucuk byk kali... nama je nurse tp sebenarnye takut jarum.. hehehe... misi kat sana suggest amek i-beret.. cam obimin juga.. cuma iron die byk sket.. ntah la.. nie kena repeat FBC lagi 2 minggu... wwahh.. mcm malas plak nak gie... padan muka. tu laa.. makan x jaga kan dah di diagnosed kan anemia in pregnancy.. :P
so azam aku.. makan hati, kerang, ikan bilis, bayam byk2... nak naikkan hb aku balik.. kang ada plak kena transfused darah kang.. hehe

Friday, February 26, 2010

PJJ= pasangan jarak jauh....


al kisahnye.... sejak 8 feb yang lalu dgn rasminya aku dan juger suamiku menjadi PJJ.. huhu. apa yg aku rasa,... 1 st day gie lpor diri aku dah dtg lewat.. sbbnye.. xde semangat nk pergi kerja... selalunya kalo pergi keja shift pg.. hubby mesti hanta sampai muka pintu.. siap cium2 sume.. even baru bgun tdo pon mesti dpt kiss jugak... huhu.. skrg.. bgun pagi sorg2... xde peluk cium dari suami lagi.. huhu.. tiap2 malam mesti nangis sbb laki jauh.. aduyai,,. seksa beb!! tambah2 srg nie baby dah masuk 5 bulan... dah pandai nak tendang2 perot mama die... n setiap kali die gerak.. teringat laki aku yg jauh... uwaaa,.. tabahkan hati mama meen!!! huhu.. skrg nie.. seminggu sekali baru dapat jumpa.. tu pon kalo die x bz.. minggu nie plak hubby out station ke KK.. 2 minggu x dpt jumpa... naseb baek ada skype nie.. dapat gak aku bervideo call ngan hubby.. :)....
so far... emosi nie masih x stabil lagi... haizz... x sabar2 nak jumpa hubby next week.. huhu. td hubby baru sampai dgn selmatnye di rumah aku di sunway.. kalo ikutkan hati.. ptg td nak baik kl.. nak jumpa hubby walaupon sekejap.. cam ne nie... ke aku je yg terbawak2 perasaan emotional aku nie... ke baby aku nie yg rindukan ayah die nie... pembawaan budak konon2 nye.. hehe.. x pelah... aku mengaku aku masih x dapt cope ngan situasi nie lagi... sbbnye.. sy sgt rindukan hubby sy.. huhu... td baru terbaca paper tentang pasangan jarak jauh nie.. al kisahnye die tetiba rasa benci pada suaminya... konon2 die dapat berdikari sendiri.. bahasa mudah... xkisah la xda suami pon.. masih boleh hidup lagi.. ya Allah.. mudah-mudahan hatiku nie sentiasa rindu dan syg pada suamiku masih ada n semakin kuat even dah ada anak n duduk berjauhan...
urmm.. bad news.. permohonan aku utk bertukar tempat kerja ditolak... sedey jer rasa.. huhu.. xpe .. lepas aku bersalin nanti.. aku nak hanto siap2 surat pertukaran... susah la bila suami tiada disisi.. terasa lainnya... huhu...
okay la.. sebenarnya nak up date pasal honeymoon kitaorg.. hehe.. dah 6 bulan kawen baru nak gie honeymoon yer.. hehe... dgn xde perancangan apa2.. dapat jugak kami spend time sama2 before berpisah.. sgt seronok even kat langkawi je pon..hehe.. pa pe pon.. thanks to my beloved hubby... next month.. kita gie K.K plak yer.. cyg kamu... :)









Sunday, January 17, 2010

MengHiTunG HarI... T-T


xtau nk mula camne.. dah lama aku x meng'update' blog nie.. ntah la.. sejak dpat kabar yg aku xpasti aku ske atau x.. hati rasa x tenteram.. dok terpikir apa akan jd nanti.. huh.... kalo la dapat lari dari segala masalah yg dtg bertimpa2 nie kan best.. buat dunno jer.. aci x?? x baik mengeluh kan.. hurmm.. we have to look deeper n think wisely... argghh.. yg pastinya.. aku akan dok jauh dari hubby aku nanti... sgt2 lah x best!!! aku terpkir gak.. syukur aku dapat teluk intan.. xlah jauh sgt nak berulang... bleh dok ngan mak... dok kg ...gaji pon masyuk... kan best tu?? yer..mmg best.. tp hubby ku kat kl sape nak jaga?? kalo sakit demam...makan minum die.. kesian die sorg2.. balik rumah pon xde sapa nak ajak sembang.. sian my hubby... huhu...
malam semalam..bile hubby peluk aku ..terasa yg die x sggup nak dok jauh ngan aku.. bile die wat cite sedey die.. air mata dah xleh tahan dah... hurmmm... mama pon x sggup nak tinggal papa... tp nak wat camne pa?? kena tggu setahun at least baru dapat pindah.. huhu.. Ya Allah.. kuatkan semangat ku.. byk lagi rintangan yg perlu aku hadapi.. huhu.. sy dah xde mood nak tulih... sedih sgt... !!



Tuesday, January 5, 2010

Antara Suka & Duka...

Perak?? yer.. itulah tempat aku ditugaskan kelak sebagai Jururawat u41.. dan semenjak dapat tau berita tu.. aku xtau nak gambarkan perasaan nie cam ner.. suker?? or Duka?? suker sbb aku dapat jawatan tu... duka... sbb.. aku xkan dapt dok ngan hubby aku lagi... huhu... xnak dapat nak peluk hubby tiap2 malam... xdapat nak manja ngan hubby.. x dpat nak sembang ngan hubby tiap2 malam smapai tertdo.. n xdpat nak dating berdua lagi lepas nie.. huhu.. yup.. aku merana... huhu... kelak.. aku xkan lagi merasa hubby bancuhkan anmum utk aku tiap2 malam.. xde siapa lagi yg nak urut kaki aku kalo aku mengadu lenguh2.. xde siapa lagi yg rajin melayan aku time aku mengidam.. huhu.. yup.. lepas nie aku sorg2 di tempat org.. dgn baby yg rindu kat daddy die yg tiap2 malm dok usap2 die.. huhu.. sedihnyer... :( kalo korang jadi aku... ape korang nak buat?? antara kerjaya n family... hurmm..

Ya Allah bantu lah aku.. kuatkan semangat aku.. hanya mampu berdoa agar keajaiban berlaku.. huhu... Hari nie aku cuti.. semalm aku baru hantar surat resign.. tp may be aku kena resign lagi awal sbb dgr2 kena daftar 2 minggu dari skrg... hurmmm.. tgh surf2 tenet nie.. bagi mententeramkan hati yg lara nie.. aku pegi la tgk brg2 baby.. comey sumenya.. nie yg aku jumpa...



Nannette Colour Stripe Bodysuit with Bib (3-6 month)

SunBaby Cute Giraffe Embroidery with Yellow Hat (3-6 month)


Yang pasti aku dah rembat dua2 tu... puas hati aku..hehe... kalo korang nak.. gie kat sini ek... mana la tau nak bagi hadiah kat newborn baby ker... ok lah.. aku nak layan tv jap... dah kenyang makan burger nie..mata dah ngantuk.. haizz... bye.. jumpa lagi nanti... :)